Jij bent een kei

← Terug naar het overzicht

Vraag eens: ‘En hoe gaat het met jou?’. Zo simpel kan het al zijn. Laat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan, want dat is zo belangrijk.

Willy en Hilde van Similes schreven een column over de mantelzorger. Deze column is onderdeel van de themamaand “Mantelzorg” van Doe Eens Goed Gek. Zij zetten de hele maand november mantelzorgers in het zonnetje en daar helpen wij natuurlijk graag mee.

 

De mantelzorg van de mantelzorger

Column Willy Segers & Hilde Vanderlinden (Similes)

 


 

 

 

We kunnen met zijn allen meer betekenen voor de mensen rondom ons. Geestelijke gezondheid beter bespreekbaar maken binnen families, verenigingen, organisaties en ondernemingen. Daarom hebben wij onlangs vanuit Similes de campagne Jij bent een kei gelanceerd. Want dat besef dat we er voor elkaar moeten zijn in alle openheid, dat kan voor patiënt én mantelzorger zoveel uitmaken. Hier kunnen wij uit eigen ervaring over meepraten. Vanwege onze rol bij Similes, maar helaas ook omdat we beide een zoon hebben die een poging tot suïcide heeft gedaan. Hoewel de incidenten in een hele andere tijdsperiode plaatsvonden, vrij recent versus jaren geleden, was hetgeen waar wij als mantelzorger tegenaan liepen hetzelfde: het is moeilijk om betrokken te worden bij de zorg voor je kind en contact te krijgen met hulpverleners. Je aarzelt om zelf contact op te nemen met de hulpverlener, omdat je de privacy van je familielid wilt respecteren. Je weet bovendien aanvankelijk niet hoe je het best met zo’n onverwachte situatie kunt omgaan.

 

Het viel ons echter vooral op, hoe eenzaam het is om mantelzorger te zijn: Het taboe dat er heerst, wanneer je open probeert te zijn over de geestelijke gezondheid van je kind. Het feit dat familie en vrienden weinig vragen durven te stellen, laat staan dat ze vragen hoe het eigenlijk met jou gaat. Terwijl weten dat je er als mantelzorger niet alleen voor staat zo belangrijk is. Wanneer je een kind of andere naaste hebt met psychische gevoeligheid, wordt dat niet als een verlieservaring gezien. Zo voelt het echter wel en in die verwerking heb je als mantelzorger juist ook weer jouw eigen netwerk nodig én de steun van de hulpverlener.

 

Wij zullen er altijd voor onze zonen zijn, dat is het allerbelangrijkste. We praten met hen, luisteren en hebben geduld. Dat is zo ongelooflijk belangrijk: er zijn. Niet opgeven, in de buurt zijn en liefde geven. We begrijpen wel dat het voor de omgeving moeilijk is om erover te praten, bang om niet de juiste woorden te vinden, wellicht ook vaak bevreemdend en moeilijk te begrijpen wat er zich allemaal afspeelt. Dat taboe, daar willen wij verandering in brengen met onze campagne en de vier prachtige getuigenissen van mantelzorgers.

 

Hopelijk inspireert het jou en vraag je er de volgende keer eens naar. Vraag eens: ‘En hoe gaat het met jou?’. Zo simpel kan het al zijn. Laat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan, want dat is zo belangrijk.

 

Willy Segers, Zakelijk Directeur

Hilde Vanderlinden, Participatiemedewerker & Coach Familievertegenwoordigers

 


 

Op de webstie van Doe Eens Goed Gek kan je nog meer persoonlijke verhalen lezen, die hopelijk ook anderen inspireren.

Lees hier de andere verhalen

 


 

Meer weten over Similes? Alle info kan je vinden op de website van Similes.

 

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het nummer 1813 of www.zelfmoord1813.be

← Terug naar het overzicht