De piekerkampioen

← Terug naar het overzicht

arrow-down

Ook je verhaal delen?

Mail ons via blog@tegek.be ›
arrow-down

Praten?

Bij Tele-Onthaal is elk gesprek anoniem en gratis! ›
arrow-down

Vind jij Te Gek!? ook te gek?

Neem eens een kijkje in onze shop ›

Vroeger verdiende Jo een gouden medaille voor het piekeren. Stap voor stap leerde hij omgaan met zijn angsten.

Jo worstelde zich twee keer door een depressie en was vroeger een echte piekerkampioen.  Piekeren kostte hem heel wat energie die hij niet in leuke dingen kon steken. Met vallen en opstaan heeft hij het piekeren en zijn aangeboren perfectionisme afgeleerd. Nu kan hij weer volop genieten van het leven! 

 


 

De piekerkampioen


Vroeger verdiende ik een gouden medaille voor het piekeren. Ik was nog maar net wakker en ik begon al te piekeren. Ook tijdens mijn slaap werd ik overvallen door nachtmerries en piekergedachten.
Piekeren is echt niet moeilijk, iedereen kan het leren. Je moet alleen maar continu denken aan alles wat fout kan lopen. Je hebt dus wel wat creativiteit nodig om alle mogelijke rampscenario's te bedenken.
Je moet ook over een goede conditie en stalen zenuwen beschikken want piekeren is enorm vermoeiend en zenuwslopend. Het kan zeker ook geen kwaad om angstig te zijn.

 


Angst + Angst = paniek


Angst en piekergedachten gaan dikwijls hand in hand. Als je echt wil, kan je bang zijn voor alles: armoede, ziekte, oorlog, klimaatopwarming, verlies van een naaste, falen, enz.
Je kan zelfs bang zijn voor de angst zelf en dan kom je in een angstspiraal terecht. Ooit was ik zo bang voor paniekaanvallen dat ik het ziekenhuis niet meer durfde te verlaten. De kern van al mijn angsten lag in de angst voor de dood.

 


Angsten overwinnen


Ik heb de dood leren aanvaarden en ik ben er niet meer bang voor. De antidepressiva die ik neem, nemen ongetwijfeld heel wat angst weg. Maar mijn ervaring is dat je angsten het best kan bestrijden met een wijziging in je denkpatroon (therapie). Als je gevangen zit in het piekeren, kan het geen kwaad om je hersenen eens te laten "resetten". Piekeren kan je afleren.
Vroeger had ik heel veel last van faalangst. Nu laat ik mijzelf toe fouten te maken. Missen is menselijk.

 


Carpe diem - hoop doet leven


Als ik wakker word, denk ik aan alle leuke dingen die mij die dag kunnen overkomen of ik denk aan niets. Ik kom namelijk nogal traag op gang 's morgens. Ik heb het piekeren vervangen door het lachen : een dag zonder een lach is een verloren dag.
Ik geniet van het leven wat niet betekent dat ik mij elke dag even goed voel.
Ik leef nu op een andere manier en ik voel mij hier (voorlopig) heel wat beter bij

← Terug naar het overzicht