Nieuw op Canvas: 'Ontoerekeningsvatbaar'

← Terug naar het overzicht

arrow-down

Hulp nodig bij een psychisch probleem?

Bekijk onze hulplijnen. Twijfel niet om contact op te nemen! ›
arrow-down

Meer over internering

Indien een rechter een persoon ontoerekeningsvatbaar verklaart, zal de man of vrouw niet gestraft worden maar een beschermingsmaatregel opgelegd krijgen, zodat hij of zij enkel met passende begeleiding terug naar de maatschappij kan.
foto arrow-up Campagne - Van Gevangenis naar Zorg ›

Agenda:

13-05-2020 - 21:20 - Canvas / VRT NU - http://www.vrt.be/vrtnu/
20-05-2020 - 21:20 - Canvas / VRT NU - http://www.vrt.be/vrtnu/
27-05-2020 - 21:20 - Canvas / VRT NU - http://www.vrt.be/vrtnu/
03-06-2020 - 21:20 - Canvas / VRT NU - http://www.vrt.be/vrtnu/

Kunst als therapie. Vanaf woensdag 13 mei om 21.20u, gedurende 4 woensdagen op Canvas.

In de vierdelige reeks Ontoerekeningsvatbaar gaan tien geïnterneerde personen de uitdaging aan om samen met een gerenommeerde artiest een kunstwerk te maken. Allemaal hebben ze psychische problemen en die zijn even uiteenlopend als de delicten die ze hebben gepleegd en waarvoor ze zijn geïnterneerd. Sommigen zijn in een psychiatrisch centrum terechtgekomen, anderen zijn achter de tralies beland. Maar dan wel zonder datum van vrijlating in het verschiet. Zonder het doorlopen van een therapietraject is er geen vrijlating mogelijk. Zonder inzicht geen tweede kans.

 

Doorheen de reeks trachten tien kunstenaars hun projectpartner voorzichtig te doorgronden. Geleidelijk aan gunnen de geïnterneerde personen hen een blik in hun leven, in hun hoofd, in hun ziel. En stukje bij beetje begin je als kijker beter te begrijpen wat dat nu eigenlijk betekent, “ontoerekeningsvatbaar” zijn.

Tien duo’s, tien kunstwerken, tien verhalen Eén van de artiesten is tv- en filmmaker Jonas Geirnaert. Hij begeleidt de 24-jarige Jan bij de creatie van een animatiefilm over ‘Frezal’, een antiheld, waarvoor Jan de inspiratie haalde uit zijn eigen leven. Stefaan Degand worstelt dan weer met de vraag welke houding hij best kan aannemen tegenover Dennis, een 54-jarige pedoseksueel. Verdient zo iemand wel zijn aandacht, en die van ons?

 

De andere duo’s zijn:

  • Muzikant Mauro Pawlowski & Iqbal
  • Schrijver Herman Brusselmans & Marjolein
  • Choreografe Min Hee Bervoets & Kristof
  • Rapper Willie Wartaal (van De Jeugd van Tegenwoordig) & Yani
  • Beeldend kunstenaar Kamagurka & Rita
  • Schilder Charlotte De Cock & Ludovicq
  • Fotografe Bieke Depoorter & James
  • Beeldend kunstenaar Arne Quinze & Nora

 

Tussen misdaadbestrijding en geestelijke gezondheidszorg

 

De reeks biedt een inkijk in de forensische psychiatrische zorg, een weinig bekend domein op het kruispunt van misdaadbestrijding en geestelijke gezondheidszorg. Naast de geïnterneerde personen en de kunstenaars die hen begeleiden, komen ook hun ouders of andere familieleden aan het woord. Ook zij krijgen de kans om hun versie van de feiten te brengen. Zij bevinden zich in een moeilijke spreidstand: velen van hen zijn rechtstreeks of onrechtstreeks het slachtoffer van de daden van hun geïnterneerd familielid. Maar zeker als ouder geef je je kind niet snel op, ondanks de soms gruwelijke feiten die ze pleegden en de taboes die rond internering hangen. Zij bieden de geïnterneerde vaak een laatste houvast, zij zijn de enigen die nog onvoorwaardelijk in hen blijven geloven. De verhalen van de geïnterneerde personen in de reeks zijn vaak hard, maar ze worden op een tactvolle en fijngevoelige manier verteld, met respect voor de kwetsbaarheid van alle betrokkenen. De portretten, de gesprekken en het tot stand komen van de kunstwerken worden subtiel en artistiek in beeld gebracht. Het resultaat is een eerlijke en vaak ontroerende reeks.

 

Vanaf woensdag 13 mei om 21.20 u. gedurende 4 woensdagen op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

 

 

 

'Ontoerekeningsvatbaar' is een programma van De Chinezen in samenwerking met de organisatie ‘Te Gek!?’, naar een concept van Sven unik-id. Een vervolg op de Te Gek!?-campagne Van Gevangenis naar zorg (2018) over internering.

 

Meer info: www.vangevangenisnaarzorg.be

← Terug naar het overzicht